Winkelen tijdens de coronacrisis: wat zijn de regels in Antwerpen

Tijdens de coronacrisis zijn er veel mensen die zich beginnen te vervelen. Op veel plekken zijn enorme beperkingen, er zijn lockdowns die zorgen dat er veel minder valt te doen en er zijn bijvoorbeeld avondklokken. Daarom zijn er veel mensen die ervoor kiezen om naar Antwerpen te gaan om toch een beetje te kunnen winkelen. Antwerpen is immers een van de weinige plaatse waar nog aardig wat mogelijk is. Mede-hierdoor trekt de stad dan ook aardig wat toeristen, maar wat zijn de regels in Antwerpen nu eigenlijk wat betreft corona? Tot het coronavaccin er voor een goter deel van de Belgische bevolking is verwachten wij overigens dat onderstaande regels zullen blijven gelden.

winkelen in antwerpen covid-19Overal een mondmasker

In Antwerpen ben je sowieso verplicht om te allen tijde een mondmasker te dragen in openbare gebouwen en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Deze regel geldt voor iedereen ouder dan 12, en geld ook buiten in de winkelstraten zoals De Meir en de Nationalestraat.

De regel is met name bedoeld voor de momenten en plaatsen waar het lastig is 1,5 meter afstand van anderen te houden. In bijvoorbeeld winkels, bibliotheken, het openbaar vervoer en bioscopen is het dragen van een mondmasker dus verplicht.

Zorg dan ook dat je te allen tijde een mondmasker bij je hebt. In de praktijk kan de politie vragen om te bewijzen dat je een mondmasker bij je hebt. Dit mag tot nader order een stoffen mondmasker zijn, maar een chirurgisch mondmasker wordt wel aangeraden.

De nachtklok

In Antwerpen is er geen sprake van een avondklok zoals op vele andere plekken. Wel is er een zogenaamde nachtklok. Deze nachtklok verbiedt het om buiten te komen tussen 00.00 en 05.00. Het is dus wel toegestaan om in de avond buiten te zijn tot middernacht en om in de ochtend vroeg uit huis te gaan na 5 uur.

winkelen in antwerpen coronaMaximum aantal personen op straat

In Antwerpen mag je met meerdere personen buiten zijn, maar er is wel een maximum hoeveelheid. Deze hoeveelheid ligt op 4 personen. Dit houdt in dat je met zijn vieren buiten mag lopen en ook met minder dan 4. Meer dan 4 mensen mogen niet behoren tot het gezelschap waarmee je gaat winkelen. Hier geldt echter wel een uitzondering op, namelijk als je eigen gezin bestaat uit meer dan 4 personen. In dat geval mag je gewoon met je gezin buiten lopen en dus ook winkelen. Indien je gezin 3 mensen telt en er een ander gezin met je mee loopt van 3 mensen mag dit dus niet.

Ongeschreven regels

Tot slot zijn er nog een aantal zaken die Antwerpen de bezoekers verzoekt uit te voeren. Dit zijn geen officiële regels die gehanteerd worden, maar het is wel de bedoeling ze te respecteren. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling met enige regelmaat je handen te desinfecteren. Zorg dat je het voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van de mensen om je heen veilig houdt. Verder vraagt Antwerpen de mensen te niezen en te hoesten in de elleboog en niet in de hand. Ook is het de bedoeling het aantal sociale contacten te beperken. Het advies is onnodige sociale contacten te vermijden en het totaal aantal sociale contacten dus zo veel mogelijk te minimaliseren.