Parkeren in Antwerpen: een complete gids voor bezoekers

Parkeren AntwerpenDe meeste parkeerplaatsen in Antwerpen zijn betalend. Er zijn echter ook een aantal gratis parkeerplaatsen beschikbaar, maar je moet er van uitgaan dat parkeren in Antwerpen niet gratis is. Het beste is om je te parkeren in een ondergrondse parkeergarage. Er zijn er verschillende van deze ondergrondse parkings te vinden in de stad. Parkeren op straat is normaliter toegestaan in Antwerpen, maar er zijn bepaalde regels die je moet volgen en de plaatsen die er op straat te vinden zijn, zijn beperkt.

Parkeren in Antwerpen kan lastig zijn, dus je moet weten wat je doet voordat je naar de stad gaat. Goed voorbereid zijn is aan te raden. Als je de parkeerregels volgt, zou je geen problemen moeten ondervinden.

Verschillende mogelijkheden voor parkeren in Antwerpen

Er zijn verschillende opties om te parkeren in Antwerpen. Je kan parkeren in een ondergrondse parkeergarage, met parkeervergunning, met parkeerticket of met een parkeerkaart. De ondergrondse parkeergarages zijn meestal 24 uur per dag geopend en zijn geïntegreerd in het beveiligingssysteem van de stad. Parkeervergunningen zijn meestal alleen geldig voor bepaalde tijden en dagen. Als bewoner kan je een bewonerskaart aanvragen om te parkeren.

Kijk goed naar de verkeersborden en andere instructies

Als je in Antwerpen gaat parkeren, moet je altijd letten op de borden die aangeven wat de parkeerregels zijn. Negeer de borden niet, want je riskeert een boete. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige gebieden seizoensgebonden parkeerrestricties hebben. Dit betekent dat je in bepaalde maanden of op bepaalde dagen van de week niet in die gebieden mag parkeren. Parkeren in Antwerpen is iets wat je zeker moet overwegen voordat je naar de stad gaat. Als je weet wat de parkeerregels zijn en je houdt je aan de verkeersborden, dan zou je geen problemen moeten ondervinden.

Je parkeerticket online reserveren

Het gemakkelijkste is om je parkeerticket op voorhand online te reserveren. Dit kan op de websites van de parkings zelf. Zo moet je gewoon naar de parking rijden en ben je zeker van je parkeerplaats. Je hoeft in dit geval ook geen tijd meer te verliezen met kaartjes die je moet betalen in een betaalautomaat.

Parkeerzones in de stad Antwerpen

Er zijn verschillende parkeerzones in de stad Antwerpen, dus je moet weten welke zone je in rijdt als je er gaat parkeren. Je moet parkeergeld betalen als je je auto ergens in één van deze parkeerzones van de stad parkeert. Je moet je parkeergeld betalen met een creditcard, een bankkaart, cash geld of met je smartphone.

parkeren in AntwerpenElke zone heeft andere tarieven om te parkeren. Je moet ook weten hoe lang je kan parkeren in die zone. Als je te lang parkeert, kan je een boete krijgen. Betaalde parkeerzones zijn meestal aangeduid met borden.

In Antwerpen zijn er verschillende soorten betaalde parkeerzones, namelijk de rode zone, de lichtgroene zone, de donkergroene zone, de gele zone, de roze zone en de blauwe zone. Hoe dichter dat je je parkeert bij het historische stadcentrum van Antwerpen, hoe meer je betaalt om te parkeren. Wel kan je er gratis op straat parkeren op zondagen en op feestdagen.

De rode zone

In de rode zone moet je betalen tussen 9 uur en 22 uur. Je mag er maximum 3 uur parkeren. Voor het 1e uur betaal je 2,30 euro. Voor het 2e uur komt daar 3,40 euro bij en voor het 3e uur moet je nog eens 5,70 euro bijtellen. Tickets om lang te parkeren zijn niet beschikbaar in deze rode parkeerzone.

De lichtgroene zone

Ook in de lichtgroene zone moet je betalend parkeren vanaf 9 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Je kan ook hier maximum 3 uren parkeren. Ook hier heb je geen mogelijkheid om lang te parkeren. Parkeren doe je op het eerste uur voor 1,20 euro en bij elk uur dat je langer parkeert in deze zone, komt daar nog een 1,60 euro bij.

De donkergroene zone

In de donkergroene zone kan je maximum 10 uur parkeren. Hier moet je betalen tussen 9 uur en 19 uur, of tussen 9 uur en 22 uur, afhankelijk van de dagen. Je moet er, net zoals in de lichtgroene zone, 1,20 euro betalen voor het eerste uur en 1,60 euro vanaf het 2e uur. Er is een ticket beschikbaar om lang te parkeren. Hiervoor betaal je 5,70 euro waarmee je maximum 10 uren kan parkeren. Ook kan je in deze zone een ticket kopen om 1 week te parkeren, dan betaal je 28,50 euro. Een ticket voor 4 weken kan je hier ook kopen, deze bedraagt 114 euro.

De gele parkeerzone

In de gele zone moet je betalend parkeren tussen 9 uur en 19 uur. Je kan er maximum 10 uur parkeren en je betaalt hier slechts 0,80 euro per uur, wat zeer goedkoop is. Lange tickets om te parkeren zijn in deze zone niet mogelijk.

De roze zone

Ook in de roze zone moet je betalen tussen 9 en 19 uur. Je kan ook hier maximum 10 uren parkeren. De 1e 2 uur moet je niks betalen, maar vanaf het 3e uur betaal je 0,80 euro per uur. Een ticket om lang te parkeren bedraagt 4 euro. Dit is geldig om maximum 10 uren te parkeren. Ook voor 1 week kan je hier een parkeerticket kopen. Dit bedraagt 20 euro. Als je een ticket koopt met een geldigheid van 4 weken, betaal je 80 euro in deze zone.

De blauwe parkeerzone

Tenslotte is er ook een blauwe parkeerzone in de stad Antwerpen. Hier moet je niet betalen, maar moet je een parkeerschijf leggen. Dit is verplicht tussen 9 uur ’s morgens en 19 uur ’s avonds. Je kan er maximum 2 uren gratis parkeren met je parkeerschijf. Tickets om lang te parkeren zijn hier niet mogelijk. Let wel op dat je de parkeerschijf zichtbaar plaatst op je dashbord.

10 minuten gratis parkeren

Heb je maar enkele minuutjes nodig om te parkeren? Dat kan in elke zone, want je mag per zonecode één keer gratis parkeren per dag gedurende 10 minuten. Ook hiervoor moet je een parkeersessie starten. Stap dus niet zomaar uit je auto zonder een ticket te nemen, want dan kan je een boete krijgen.

Langer dan een dag parkeren

In sommige parkeerzones kan je lang parkeren, bijvoorbeeld gedurende één week, of vier weken. Dit kan je kopen via de app van Seety, via Be-Mobile 4411 of online.

Evenement parkeren in Antwerpen

Als er in Antwerpen bepaalde evenementen zijn, kunnen de parkeerregels veranderen. Hier gelden dan de regels voor evenement parkeren. Dewelke dit zijn, kan je checken op de signalisaties die dan plaatselijk zijn aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn tijdens de Sinksenfoor of rond het Sportpaleis van Antwerpen. Het is mogelijk dat je hier wel moet betalen tijdens feestdagen, na 22 uur, of op zondag.

parkeren in antwerpen ondergrondsOndergrondse parkings in Antwerpen

Antwerpen beschikt over heel wat ondergrondse parkings, waaronder de parkings van Q-Park, Indigo, Interparking, en nog veel meer. Het is gemakkelijk om je in één van deze parkings te parkeren en er zijn zoveel ondergrondse parkings beschikbaar, dat je er overal in Antwerpen wel een vindt waar je jouw auto kan parkeren.

In deze parkings kan je een dagticket kopen, een ticket voor enkele uren, maar ook abonnementen. Er zijn meerdere abonnementen beschikbaar, bijvoorbeeld voor een maand, enkele maanden, een jaar, voor overdag en ook voor ’s nachts. De soorten abonnementen zijn per parkeergarage anders, alsook de tarieven. Als je dus wilt parkeren in een ondergrondse parking, is het aan te raden om de tarieven per parking te checken. Dit kan gemakkelijk online op de website van de desbetreffende parking, waar je jouw parkeerticket ook gewoon kan reserveren. Bij een reservatie moet je jouw nummerplaat invoeren. Als je aankomt in de parking, wordt jouw nummerplaat automatisch gedetecteerd en kan je gewoon binnenrijden. Een ticket nemen is in deze gevallen dus niet meer nodig.

Parkeren in Antwerpen met Q-Park

Q-Park is één van de meeste gekende parkings in Antwerpen. Ze hebben parkings op het Astridplein, op Steendok, op de Handelsbeurs, op Berchem Station, in parking Centrum Antwerpen, in het Century Center, op Emerald, op de Godefriduskaai, op de Keyserlei, op Kievit, op het Kooldok, op Middelheim, in de parking Shopping Meir, ’t Stad en parking Zoo.

Parkeren in Antwerpen met Interparking

Ook Interparking is een zeer bekende parking in de stad Antwerpen. Ze hebben 10 parkings beschikbaar waar je je kan parkeren, goed voor meer dan 3.600 parkeerplaatsen. De parkings zijn gelegen in parking Vesting, parking Centraal, parking De Keyser, parking Hopland, parking Horta, parking Lombardia, parking Meir, parking Oudaen, parking Roosevelt en parking Stadsschouwburg. In elke parking van Interparking zijn er parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar. De groottes van de Interparkings variëren, met parking Lombardia als kleinste parking. Hier kunnen 124 auto’s geparkeerd worden, waarvan 1 mindervalidenplaats. De grootste parking is Centraal, waar er maar liefst 1.123 parkeerplaatsen zijn, waaronder 16 mindervalidenparkings.

P+R Parkings AntwerpenP+R parkeerplaatsen

Bezoekers kunnen gebruikmaken van de P+R parkeerplaatsen rond Antwerpen. Op deze parkeerplaatsen kan je goedkoop parkeren en vanaf hier kan je met de bus of de tram naar het centrum van Antwerpen rijden. Zeker tijdens de spitsuren of op andere drukke momenten, is dit een snellere manier om in het centrum van Antwerpen te geraken.

Veilig parkeren in en rond Antwerpen

Een parking in Antwerpen is een must voor bezoekers en inwoners van de stad. Antwerpen heeft een goed uitgebreid netwerk van openbare parkeergarages en -terreinen die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn. Er zijn meer dan 50.000 parkeerplaatsen te vinden in Antwerpen, dus er is altijd wel een plek voor jou in de buurt.