Elektrische auto opladen in Antwerpen: enkele tips

Ben je van plan om naar Antwerpen te rijden met je elektrische auto? Dan ben je vast op zoek naar de beste plekken om je auto op te laden. Gelukkig zijn er in Antwerpen genoeg mogelijkheden om je auto op te laden, zodat je zonder zorgen op pad kunt gaan. Zeker met de steeds strenger wordende Lage Emissie Zone in Antwerpen zien we steeds meer EV’s in de stad. In dit artikel geef ik je enkele tips voor het opladen van je elektrische auto in Antwerpen.

1: Plan je route

Als je van plan bent om met je elektrische auto naar Antwerpen te rijden, is het belangrijk om je route goed te plannen. Op die manier kun je namelijk eenvoudig bepalen waar je je auto kunt opladen. Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar waarmee je de dichtstbijzijnde laadpunten kunt vinden. Ook kun je via deze websites vaak informatie vinden over de laadsnelheid en de kosten van het opladen.

Elektrische auto opladen in Antwerpen2: Maak gebruik van publieke laadpalen

In Antwerpen zijn er verschillende publieke laadpalen waar je je elektrische auto kunt opladen. Deze laadpalen bevinden zich op verschillende locaties, zoals parkeergarages, winkelcentra en tankstations. Het is vaak mogelijk om je auto hier tegen betaling op te laden. De parkeergarage aan de Meir en de Groenplaats bijvoorbeeld heeft meer dan 10 laadpalen ter beschikking. Ook die aan het Centraal Station heeft er een hele hoop.

Sommige laadpalen werken met een laadpas, terwijl andere laadpalen ook contactloos kunnen worden betaald. Toch kan je best zorgen dat je een laadpas of een app van een aanbieder hebt, aangezien de kosten hier vaak lager voor zijn.

3: Kies voor een snellader

Als je weinig tijd hebt om je auto op te laden, is het verstandig om te kiezen voor een snellader. Bij een snellader kun je je auto namelijk binnen een korte tijd opladen, zodat je snel weer verder kunt rijden. Houd er wel rekening mee dat snelladen vaak duurder is dan normaal opladen. Rond Antwerpen kan je heel wat snelladers vinden, in de stad zelf is het veel moeilijker om er één te vinden. Tesla op de Boomsesteenweg, FastNed op de E19 en Total Energies op de E19 hebben snelladers ter beschikking.

4: Plan je route slim in de stad

Als je in Antwerpen zelf rijdt, is het handig om je route slim te plannen. Houd bijvoorbeeld rekening met de locaties van de laadpalen, zodat je niet te ver hoeft te rijden om je auto op te laden. Ook kun je gebruikmaken van de navigatie in je auto om de dichtstbijzijnde laadpaal te vinden.

5: Houd rekening met de openingstijden

Als je je elektrische auto wilt opladen bij een publieke laadpaal, is het belangrijk om rekening te houden met de openingstijden. Sommige laadpalen zijn namelijk niet 24/7 beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld ’s avonds niet kunt opladen. Controleer daarom altijd van tevoren de openingstijden van de laadpaal die je wilt gebruiken.

6: Controleer de laadsnelheid

Als je je auto gaat opladen, is het goed om te weten hoe snel de laadpaal kan laden. Zo voorkom je dat je te lang moet wachten voordat je weer verder kunt rijden. De laadsnelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type laadpaal en de accu van je auto. Het is daarom handig om van tevoren te checken hoe snel je auto kan laden en welke laadpalen daar het beste bij passen.

auto opladen antwerpen

7: Zorg voor voldoende laadtegoed

Als je je auto wilt opladen bij een publieke laadpaal, heb je vaak laadtegoed nodig. Het is daarom verstandig om van tevoren te checken of je voldoende laadtegoed hebt. Dit kun je bijvoorbeeld opwaarderen via de app of website van de laadpaalaanbieder. Sommige laadpalen werken ook met creditcardbetaling of contactloze betaling, maar dit is niet altijd het geval.

8: Respecteer de laadpaal

Als je gebruikmaakt van een publieke laadpaal, is het belangrijk om de laadpaal te respecteren. Parkeer je auto daarom altijd netjes in het vak en zorg dat je de laadkabels niet blokkeert. Ook is het belangrijk om de laadkabels na gebruik weer netjes op te bergen, zodat andere gebruikers er geen last van hebben. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat iedereen optimaal gebruik kan maken van de publieke laadpalen.

Conclusie

In Antwerpen zijn er genoeg mogelijkheden om je elektrische auto op te laden. Door je route goed te plannen en rekening te houden met de openingstijden en laadsnelheid van de laadpalen, kun je zonder zorgen op pad gaan. Of je nu kiest voor een publieke laadpaal of een laadpaal thuis installeert, zorg dat je altijd voldoende laadtegoed hebt en respecteer de laadpaal. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat iedereen kan blijven genieten van elektrisch rijden in Antwerpen.