De beste wijnbars van Antwerpen voorgesteld

Een zonnige dag nodigt uit tot een rondje langs enkele van de wijnbars in Antwerpen. Een ideaal concept om een wandeling of fietstocht door het mooie Antwerpen te combineren met een bezoek aan enkele van de vele specifieke locaties voor wijnproevers die de stad rijk is. Een zoektocht die niet moeilijk is, want de stad biedt een ruime keuze.

Wijnen van eigen grond

We beginnen rond het Theaterplein bij Belgian Wines, tegenover de Vogelenmarkt, want nergens is een wijnbar meer op Belgische leest geschoeid dan juist hier. Er worden wijnen geschonken van eigen bodem met speciale aandacht voor seizoensgebonden selecties en dat is een vaak verrassend plezante ervaring. De sfeer is er heel gemoedelijk (ook voor de bierliefhebbers is er veel te genieten) en voeg dat samen met een lekker kaasplankje – uiteraard ook van Belgische komaf – dan is dat een heerlijk begin van onze ‘vinologische’ toertocht door het Bourgondische Antwerpen. Bij mooi weer maken de jeugdige gebroeders De Maere er zelfs op het terras een feest van. Ooit begonnen in Melsele, niet ver van het Antwerpse havengebied, hebben ze nu een mooie plek gevonden op de Oudevaartplaats, ook makkelijk met zo’n parkeerplaats nabij. Niet vergeten een fijne fles wijn mee naar huis te nemen!

Tannin AntwerpenBij Tannin komt alles bij elkaar

We gaan met een wandeling van een kwartiertje naar zuidelijk Antwerpen, waar wijnbar Tannin vol passie wordt gedreven door de Thaise sommelier Tawat Hattatammanoon. Hij presenteert niet alleen de klassieke wijnen, maar zet ook minder bekende – maar niet minder lekkere – wijnen uit bijvoorbeeld het voormalige Oostblok op de kaart. De Portugese wijnkenner William Wouters is nauw betrokken bij Tannin, geen wonder dat er ook heerlijke wijnen van die wijngaard op de kaart staan. Er worden regelmatig wijnproeverijen gehouden in de stijlvol ingerichte bar aan de Volkstraat – altijd beter dan ééntje thuis organiseren, natuurlijk! Op loopafstand (de route gaat langs het Antwerpen Museum) vinden we ook nog Divin by Sepi, waar de Iraanse Sepideh Sedaghatnia die bekendheid verwierf als sommelier van het jaar niet alleen speciale wijnen serveert, maar die combineert met kleine gerechtjes. Geniet ook van het opvallende interieur. In die buurt kon tot voor kort ook genoten worden bij Avini, waar de wijnen van de in Italië werkzame Belgische wijnmaakster Virginie Saverys (van het veelgeprezen wijnhuis Avignonesi) werden geserveerd. Het was de plek waar Tawat Hattatammanoon van Tannin ook de kneepjes van het vak leerde. Ook het populaire Soho ligt niet ver weg. Een intieme plek aan de vooravond van een avond stappen, maar daar zijn we nog niet aan toe.

Afsluiten op het terras

Tijd voor een frisse trip langs de Schelde. Op zoek naar Bar Brut, die ook in moeilijke tijden het hoofd recht heeft gehouden. Door velen gezien als de beste wijnbar van Antwerpen, maar dat komt zeker ook door de opvallende locatie. Niet te groot en in de zomer met een heerlijk terras waar je een mooi uitzicht hebt op een deel van de haven van Antwerpen. Ideale plek voor een fijne avond met vrienden. Iphy en Pieter zorgen zeer goed voor hun gasten!